VJK

Columns

Kinderen zijn niet echt anders.

Geplaatst door Gerdi Timmerman (gerdi) op Jun 22 2015
Columns >>

Door Pier Bergsma

Geiten zijn  slimmer dan schapen, honden zijn slimmer dan katten en varkens zijn slimmer dan koeien. Het is niet gemakkelijk om uit te maken wie slimmer is. Het is maar waar je op let. Dat brengt me op bacteriën. Die zijn pas echt slim. Slim in het overleven en sommige zijn nog gemeen ook. Dat merken we aan die moeilijk te bestrijden ziekenhuisbacteriën.

Wetenschappers hebben ontdekt dat een bepaalde bacterie zich na vijfenzeventig generaties helemaal wist aan te passen aan een levensgevaarlijke situatie en daarna probleemloos kon overleven in die aanvankelijk vijandige omgeving. Ik denk dat vijfenzeventig generaties niet lang duurt voor een bacterie. Ik heb er geen verstand van. Aanpassen aan een nieuwe omgeving kost tijd. Zo veel is duidelijk. Dat geldt niet alleen voor bacteriën. Veranderingen in planten, dieren en mensen gaan langzaam. De oude Egyptenaren van een paar duizend jaar geleden verschilden niet veel van ons. Ze hadden dezelfde verlangens, zorgen, ziekten en kwalen.

Kort geleden sprak ik iemand die langdurig in het onderwijs werkte. Volgens haar waren de leerlingen zo anders dan vroeger. Ze konden zich minder concentreren, hadden minder doorzettingsvermogen, lieten zich gemakkelijk afleiden door allerlei onzinnige dingen. Het waren gewoon andere kinderen. Ik geloof er niets van. Zeker, vergeleken bij dertig of veertig jaar geleden is er meer afleiding. Je kon destijds de dag niet vullen met computerspellen of televisie kijken, om maar een paar van de mogelijke verleidingen van tegenwoordig te noemen.

Toch geloof ik er niks van dat kinderen van nu in wezen anders zijn dan kinderen en leerlingen van veertig jaar geleden. De uitdagingen voor het onderwijs zijn wel anders geworden. Hoe moet je bijvoorbeeld omgaan met alle verleidingen, hoe houd je letterlijk de kinderen bij de les. En voor de ouders: hoe houd je als volwassene je kind op het rechte spoor. Dat vergt een andere aanpak. Maar veranderd? Nee, dat kost minstens vijfenzeventig generaties.

Laatst vernieuwd: Jun 22 2015 om 3:33 PM